8/11/2008

Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα ακίνητο

Αποφασίζοντας να αγοράσετε ένα ακίνητο είτε αυτό είναι γή ή κατοικία, χρειάζεστε μία διαβεβαίωση ότι η απόφαση σας είναι σωστή. Διότι κακά τα ψέμματα η αγορά ακινήτου είναι από τις πιο ακριβές αγορές που κάνουμε στη ζωή μας και αφού υπογραφούν τα συμβόλαια δεν γίνονται επιστροφές. Τα παρακάτω λοιπόν μπορούν να σας φανούν χρήσιμα.
1. Καθορίστε τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε και γιατί: Αγροτεμάχιο, οικόπεδο, μόνιμη κατοικία, παραθεριστική κατοικία ή μία επένδυση. Εάν ψάχνετε για κατοικία σκεφθείτε για παράδειγμα, τις ανάγκες σας ή και της οικογένειας σας σε σχέση με το μέγεθος μίας κατοικίας (π.χ. δύο,τρία ή τέσσερα δωμάτια). Παράλληλα καθορίστε το μέγεθος της γης που επιθυμείτε να έχετε. Π.χ. εάν επιθυμείτε κήπο, πισίνα ή αν είστε επιχειρηματίας και ψάχνετε ένα οικόπεδο που μπορεί να στεγάσει μία βιοτεχνία συγκεκριμένου μεγέθους.
Μη ξεχάσετε το καθορισμό της τοποθεσίας που σας εξυπηρετεί. Εδώ για παράδειγμα μπορείτε να λάβετε υπόψη σας σαν ιδιώτης τα μεταφορικά μέσα που διαθέτετε εσείς ή και η οικογένειά σας, για τις μετακινήσεις σας σε εργασία και σχολεία.
2. Πόσα χρήματα διαθέτετε: Ο καθορισμός ενός προϋπολογισμού θα σας βοηθήσει να έχετε ένα συγκεκριμένο στόχο και να μην χάσετε το χρόνο σας κοιτάζοντας ακίνητα που έχουν υψηλότερη τιμή από αυτή που μπορείτε να δώσετε. Μάθετε όμως τις τιμές των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά, (πράγμα που μπορείτε να δείτε ακόμη και από τις μικρές αγγελίες στις εφημερίδες ή ρωτώντας ένα επαγγελματία Σύμβουλο Ακινήτων - κτηματομεσίτη), ώστε να δείτε εάν προσφέρεται αυτό που θέλετε στα χρήματα που διαθέτετε. Διαφορετικά θα πρέπει είτε να αλλάξετε τις απαιτήσεις σας, είτε να μεγαλώσετε τον προυπολογισμό σας.
3. Τα μετρητά σας δίνουν δύναμη: Όλοι διαβάζουμε και ακούμε πως οι τράπεζες έχουν γίνει πιο αυστηρές στις χορηγήσεις στεγαστικών ή άλλου τύπου δανείων. Στις αρχές του 2007 υπήρξαν ιδιώτες που έλαβαν δάνειο σχεδόν μέχρι και για το 90% ακινήτων. Σήμερα σπάνια μία τράπεζα θα δώσει δάνειο για πάνω από το 75%. Παράλληλα τα επιτόκια έχουν ανέβει οπότε τα λιγότερα χρήματα που θα χρειαστεί να δανειστείτε το καλύτερο για εσάς.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι όταν έχετε μετρητά έχετε καλύτερες πιθανότητες να πετύχετε και μία καλύτερη τιμή.
4. Χρησιμοποιείστε επαγγελματίες του χώρου: Δικηγόρο, Πολιτικό Μηχανικό, Κτηματομεσίτη: Έχετε ένα δικηγόρο και ένα πολιτικό μηχανικό που μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του ακινήτου αφού το εντοπίσετε. Ο έλεγχος αυτός είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να διεξάγεται πάντα, άσχετα με το πόσο εμπιστοσύνη έχετε στον πωλητή. Ο δικηγόρος αναλαμβάνει τον έλεγχο των τίτλων του ακινήτου που έχετε επιλέξει. Μετά τον έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο, θα μάθετε εάν το ακίνητο είναι καθαρό ή εάν έχει βάρη από τρίτους (π.χ. υποθήκες, Τράπεζες, δικαστικές αποφάσεις, κλπ.). Σχετικός έλεγχος γίνεται και μέσω της πολεοδομίας.
Εάν πρόκειται για παλαιό ακίνητο ο Πολιτικός Μηχανικός θα σας συμβουλέψει σε τεχνικά θέματα και θα εντοπίσει τυχόν ανάγκες ανακαίνισης. Εάν πρόκειται για γη θα σας επιβεβαιώσει εάν έχει δυνατότητα δόμησης και θα σας προτείνει ένα Αρχιτέκτονα που μπορεί να σας βοηθήσει με τον σχεδιασμό της κατοικίας που επιθυμείτε.
Εάν βρείτε το ακίνητο χωρίς τη συμβολή κτηματομεσιτικού γραφείου, καλό είναι να ζητήσετε μία εκτίμηση, σε σχέση με την περιοχή ή το τύπο του ακινήτου που επιλέξατε ώστε να έχετε μία ιδέα για την μελλοντική του αξία. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο για να βρείτε το ακίνητο που σας ενδιαφέρει εκτός του ότι θα γλυτώσετε χρόνο από την έρευνα αγοράς θα έχετε μία πρόσθετη ασφάλεια όταν φτάσετε στο στάδιο της αγοράς. Βλέπετε όταν αγοράζετε ένα ακίνητο το ποσό του αρραβώνα δίνεται στο κτηματομεσίτη ο οποίος το κρατάει μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των χαρτιών του ακινήτου από το δικηγόρο και τον μηχανικό σας. Ανά πάσα στιγμή λοιπόν εάν αποκαλυφθεί κάποιο τεχνικό ή νομικό πρόβλημα σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο, τα χρήματα σας επιστρέφονται αμέσως. Τα χρήματα καταλήγουν στα χέρια του πωλητή συνήθως όταν γίνεται το συμβόλαιο για να περάσει το ακίνητο στο όνομα σας ή με την σύσταση προσυμφώνου.
5. Όταν ανακαλύψετε μία ευκαιρία ή αυτό που σας ταιριάζει μην χάσετε χρόνο: Εάν ανακαλύψετε αυτό που πληρεί τις προσδοκίες σας ή που αποτελεί ευκαιρία μην κυριευθείτε από διστακτικότητα ή απληστία θεωρόντας ότι σε 1 μήνα θα είναι ακόμη διαθέσιμο ή ότι θα έχει καλύτερη τιμή. Πάντα για ότι ψάχνετε εσείς ψάχνουν και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι που πιθανόν όταν το δουν να μη διστάσουν και έτσι να χάσετε το ακίνητο μέσα από τα χέρια σας.
Από την άλλη οι αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος είναι συχνά έντονες και γρήγορες με αποτέλεσμα το να περιμένει κανείς να του κοστίζει σε χρήμα. Για παράδειγμα όσοι πήραν δάνειο από μία συγκεκριμένη τράπεζα πριν τις 18 Ιουλίου 2008 μπορούσαν να έχουν επιτόκιο σε στεγαστικό από 3,5%. Μετά από αυτή την ημερομηνία το χαμηλότερο προσφερόμενο έγινε 3,95%. Οπότε όποιος περίμενε για να “πέσει” η τιμή του ακινήτου έχει χάσει από την αναμονή διότι θα πληρώσει παραπάνω τόκους για το δάνειο του.

Ο Ανδρέας Μπατάκης έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δίπλωμα στο Διεθνές Marketing καθώς και Bachelor of Science στην Οργάνωση και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Ειδικά στο χώρο των ακινήτων έχει βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους απο όλο το κόσμο να βρουν την κατοικία ή την επένδυση που έψαχναν στη Κρήτη και είναι ιδρυτικό μέλος της Τάλως Κτηματομεσιτική – Talos Properties. Η Τάλως δημιουργήθηκε στα Χανιά προκειμένου να προστατεύσει και να βοηθήσει όλους τους υπαρκτούς και πιθανούς ιδιοκτήτες ακινήτης περιουσίας που επιθυμούν είτε να πουλήσουν, είτε να αγοράσουν στη Κρήτη. Για περισσότερες πληροφορίες: Ανδρέας Μπατάκης, Νεκταρία Κλαδίτη, www.talosproperties.com, Τηλ. 28210 52473, Ε mail. info@talosproperties.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: