8/11/2008

Χανιά, Κρήτη: Υπάρχουν ακόμη πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα;

Είναι γνωστό ότι οι πωλήσεις ακινήτων έχουν μειωθεί αρκετά. Δημοσιεύματα σε άρθρα ελληνικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων αναφέρουν ότι η μείωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2008 σε σχέση με πέρυσι έχει φθάσει το 60% στην Ελλάδα. Φυσικά η συγκεκριμένη καταγραφή δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στη Κρήτη ή στα Χανιά αλλά η πλειοψηφία όσων πουλούν ακίνητα στο τόπο μας νιώθουν ότι υπάρχει μία μείωση της ζήτησης η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Παρόλη αυτή τη διαφορά στη ζήτηση όμως μία έρευνα που διεξήχθη από ιδιωτική εταιρεία με γραφεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, έδειξε ότι η πλειοφηφία των κατασκευαστών στην Ελλάδα δεν μείωσε τις τιμές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Άρα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Υπάρχουν ακόμη πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα;
Για να δωθεί κάποια απάντηση πρέπει να δούμε τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες, κατασκευαστές, κτηματομεσίτες αλλά και ιδιώτες στα Χανιά είχαν ως στόχο την πώληση σε πελάτες του εξωτερικού. Φθάνοντας μάλιστα να θεωρούν δεδομένη την αύξηση της ζήτησης τόσο για κατοικίες, όσο και για οικόπεδα από χρόνο σε χρόνο. Οι πωλήσεις αυξάνονταν και ταυτόχρονα οι τιμές ανέβαιναν. Έτσι πολλοί επαγγελματίες βάλθηκαν να κατασκευάζουν όλο και περισσότερες κατοικίες πιστεύοντας ότι θα έχουν την αντίστοιχη ζήτηση την επόμενη χρονιά.
Ύστερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Όλα ξεκίνησαν με την κρίση των επισφαλών δανείων από την Αμερική. Ύστερα το αντίκτυπο αυτής χτύπησε την αγορά της Αγγλίας. Αυτό ήταν και ένα βασικό πλήγμα για την κτηματαγορά στη Κρήτη αφού κατά κανόνα η πλειοψηφία των αγοραστών από το εξωτερικό έως το 2006 ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε γνωστό αγγλικό περιοδικό για επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναφέρεται σε άρθρο στις 26 Ιουνίου 2008: «Καθώς η αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε τα παραρτήματα κτηματομεσιτικών έφθασαν να κλείνουν κατά 150 ανα εβδομάδα στην Αγγλία, ενώ περίπου 4.000 θέσεις εργασίας σε αυτό το τομέα χάθηκαν από την αρχή του 2008». Βλέπετε οι Άγγλοι πολίτες συνήθως πριν αγοράσουν εδώ ήθελαν να πουλήσουν μία κατοικία τους στην Αγγλία. Τώρα όμως αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο και κατά επέκταση η απόφαση τους να αγοράσουν εδώ αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε.
Εδώ στα Χανιά λοιπόν το κυνήγι του στόχου να πουληθούν ακίνητα σε ενδιαφερόμενους του εξωτερικού είχε γίνει ιδιαιτέρως έντονο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είχε οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα πιστεύοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες από το εξωτερικό είχαν πάντοτε περισσότερα χρήματα διαθέσιμα. Υπό μία έννοια αυτό οδήγησε κάποιους επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες στο να παραμελήσουν την σημασία των εγχώριων ενδιαφερομένων. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτητών κατοικίας στην Ευρώπη. Ειδικά στη Κρήτη η απόκτηση δικής μας ιδιοκτησίας είναι κάτι ριζωμένο στη κουλτούρα μας πλέον. Η πλειοψηφία των οικογενειών έχει ως στόχο να κατασκευάσει τουλάχιστον μία κατοικία, είτε για δική της χρήση, είτε για τα παιδιά της.
Παράλληλα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι οι οποίοι έχουν λάβει το εφάπαξ τους, διότι εργάζονταν στο Δημόσιο, επιθυμόντας με αυτά τα χρήματα να αγοράσουν ένα ακίνητο ως επένδυση. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν όχι απλά ενδιαφερόμενους αγοραστές, αλλά ενδιαφερόμενους αγοραστές με μετρητά.
Φυσικά και οι πελάτες του εξωτερικού υφίστανται αλλά λόγω της παγκόσμιας κρίσης και κάποιων θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν σε σχέση με βίλλες και οικόπεδα που πουλήθηκαν, είναι τώρα πιο απαιτητικοί και προσεκτικοί από ποτέ πριν.
Άρα λοιπόν πελάτες υπάρχουν. Απλά δεν υπάρχει αυτή η ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση στην οποία όλοι μας στην αγορά είχαμε συνηθίσει ή η ευπιστία από την πλευρά των ενδιαφερόμενων. Τώρα όλοι πρέπει να μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις τιμές στις οποίες πουλάμε. Ακόμη περισσότερο οι κτηματομεσίτες και Σύμβουλοι Ακινήτων έχουμε ευθύνη να προτείνουμε τιμές οι οποιες ανταποκρίνονται στην αξία του κάθε ακινήτου. Παρόλο που πάντοτε η τελική απόφαση για την τιμή πώλησης ενός ακινήτου αποφασίζεται από τον ιδιοκτήτη του, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν έχουν το περιθώριο να ζητούν υπερβολικά υψηλές τιμές διαπραγμάτευσης όπως έκαναν στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι εκτός εάν διαθέτουν κάτι πραγματικά σπάνιο και εξαιρετικό, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, Έλληνες ή κάτοικοι του εξωτερικού, δεν θα μπουν καν στο κόπο να ζητήσουν πληροφορίες για ακίνητα των οποίων η αξία δεν ανταποκρίνεται στη τιμή πώλησης τους. Όπως επίσης και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πρέπει να έχουν λογικές προσδοκίες, ανάλογες των χρημάτων που διαθέτουν και να μην προσδοκούν υπερβολικές μειώσεις τιμών. Έτσι ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που απαιτείται για να συνεχίσουν να γίνονται πωλήσεις προς κέρδος τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών ακίνητης περιουσίας.
Ο Ανδρέας Μπατάκης έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο αποκτώντας πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ένα Δίπλωμα στο Διεθνές Marketing καθώς και ένα Bachelor of Science στην Οργάνωση και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στην Ιρλανδία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Προσωπικού και Ανάπτυξης με έδρα την Αγγλία και κατέχει ευρεία εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης πελατών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ειδικά στο χώρο των ακινήτων έχει βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους απο όλο το κόσμο να βρουν την κατοικία ή την επένδυση που έψαχναν στη Κρήτη και είναι ιδρυτικό μέλος της Τάλως Κτηματομεσιτική – Talos Properties. Η Τάλως δημιουργήθηκε στα Χανιά προκειμένου να προστατεύσει και να βοηθήσει όλους τους υπαρκτούς και πιθανούς ιδιοκτήτες ακινήτης περιουσίας που επιθυμούν είτε να πουλήσουν, είτε να αγοράσουν στη Κρήτη. Για περισσότερες πληροφορίες: Ανδρέας Μπατάκης, Νεκταρία Κλαδίτη, www.talosproperties.com, Τηλ. 28210 52473, Ε mail. info@talosproperties.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: