6/30/2008

Πέφτουν οι τιμές ακινήτων στη Κρήτη;

Το ερώτημα αυτό είναι φλέγον για όλους όσους ασχολούνται με την κατασκευή και πώληση ακινήτων αλλά είναι πάντα εξίσου σημαντικό για εκείνους που αναζητούν να αγοράσουν στη Κρήτη. Το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρεί να δώσει μία εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα και τι μπορεί να συμβεί στο σύντομο μέλλον με επιχειρήματα και χωρίς απλά να απαντήσει Ναι ή Όχι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της κτηματαγοράς είτε ως κτηματομεσικές, είτε ως κατασκευαστικές προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα κλίμα ψυχραιμίας και σύναισης. Πράγμα λογικό και κατανοητό. Το θέμα όμως είναι ότι η πραγματικότητα πιέζει και οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια και να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες – πωλητές και αγοραστές.
Ας κοιτάξουμε κάποια δημοσιεύματα ώστε να έχουμε μία βάση για την διαμόρφωση άποψης. Στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της 24ης Φεβρουαρίου 2008 σε άρθρο του Κωστή Πλάντζου αναφέρεται ότι την τελευταία 10ετία σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κυμαίνονταν μεταξύ 10% και 15%. Είναι αυτά τα ποσοστά που είχαν δημιουργήσει τον καθησυχασμό και την ευχαρίστηση τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών που ήξεραν ότι η αγορά ακινήτου ήταν καλή κίνηση.
Παράλληλα όμως σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Καθημερινής αναφέρθηκε το Μάρτιο του 2008 ότι το μέσο κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2007, ως αποτέλεσμα της γνωστής αύξησης του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έχουν την επιλογή ή να μειώσουν τα κέρδη τους ή να αυξήσουν πιο συγκρατημένα τις τιμές των ακινήτων τους υπό μελέτη ή κατασκευή.
Στην τοπική εφημερίδα των Χανίων Νέος Κύρηκας στο ένθετο Ιδιοκτησία της 10ης Ιουνίου αναφέρεται ότι υπάρχει «βουτιά στη ζήτηση, αλλά οι τιμές “κρατάνε”» με κατασκευαστές που δεν υποφέρουν από υπέρογκους δανεισμούς να κάνουν υπομονή και να νοικιάζουν μέρος των αδιάθετων κατοικιών. Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά αναφέρει στο συγκεκριμένο άρθρο «Ειδικά όσον αφορά την κατοικία είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών όχι πάνω από 5%, ενώ στο τομέα επαγγελματικών ακινήτων προβλέπεται ζήτηση και άρα ελαφρά άνοδο τιμών».
Στο ένθετο Ιδιοκτησία πάλι του Νέου Κύρηκα της 24ης Ιουνίου υπάρχει τίτλος «Έρχεται “βουτιά” έως και 15% στις τιμές των ακινήτων». Εδώ ο καθηγητής κ. Μαλλιαρόπουλος αναφέρει ότι η επίδραση των αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα προσφορά κατοικίας στην Ελλάδα και την αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σταδιακά σε μία διόρθωση των τιμών των ακινήτων κατά 10-15%. Σε αυτό το άρθρο αναφέρεται ότι προς το παρών η κυριότερη μορφή έκπτωσης που προσφέρεται είναι τα δώρα στους αγοραστές όπως π.χ. μία πέργκολα, επίπλωση μπάνιου, μονάδες κλιματισμού, κ.λ.π. ώστε οι διαφημιζόμενες τιμές να μείνουν σταθερές.
Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κρήτη αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, ειδικά λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από πελάτες του εξωτερικού την τελευταία 10ετία, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που συμβαίνει. Έτσι και αλλιώς το 1ο εξάμηνο του 2008 απέδειξε ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών από το εξωτερικό έχει μειωθεί έντονα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αντίστοιχη μείωση και των πωλήσεων. Αρκούν οι στατιστικές που έχουν δημοσιευθεί στα Χανιώτικα Νέα για μείωση των αφίξεων επισκεπτών έως 35% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά παραθεριστικής κατοικίας στο εξωτερικό είναι επιλογή πολυτέλειας για οποινδήποτε, οπουδήποτε στο κόσμο, οπότε είναι λογικό όσοι ενδιαφερόντουσαν τώρα να περιμένουν λόγω της παγκόσμιας κατάστασης στην οικονομία.
Τι σημαίνει αυτό για τους πωλητές; Ότι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τιμολόγηση διότι η διαφήμιση υψηλών τιμών τώρα θα μπορούσε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ενδιαφερόμενους, είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού. Ειδικά οι ιδιώτες οφείλουν να μην ζητούν υπερβολικά ποσά για την ακίνητη περιουσία τους ενώ οι κτηματομεσίτες είμαστε υποχρεωμένοι να μην ενθαρύνουμε την αύξηση των τιμών.
Τι σημαίνει αυτό για τους αγοραστές; Βρίσκονται σε μία θέση ισχύος όπου η διαπραγμάτευση είναι πιθανή και μπορούν μόνο να κερδίσουν από την τρέχουσα κατάσταση. Άρα τώρα είναι μία καλή περίοδος για αγορές – ειδικά πρόσφατα κατασκευασμένων ακινήτων ή οικοπέδων. Αλλά οι αγοραστές πρέπει να θυμούνται ότι οποιαδήποτε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αλλά η απληστία τις καταστρέφει. Όπως και ότι οι ευκαιρίες δεν είναι διαθέσιμες για πολύ οπότε όταν βρίσκονται πρέπει να αρπάζονται. Και εδώ όμως ο ρόλος μας ως κτηματομεσίτες και Σύμβουλοι Ακινήτων είναι σημαντικός διότι μπορούμε να βοηθάμε την διατήρηση των ισσοροπιών ώστε στο τέλος της ημέρας ούτε ο πωλητής, ούτε ο αγοραστής να νιώθει χαμένος από μία συναλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε το άρθρο:
«Χανιά, Κρήτη: Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά ακινήτου»
Ο Ανδρέας Μπατάκης έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο αποκτώντας πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ένα Δίπλωμα στο Διεθνές Marketing καθώς και ένα Bachelor of Science στην Οργάνωση και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στην Ιρλανδία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Προσωπικού και Ανάπτυξης με έδρα την Αγγλία και κατέχει ευρεία εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης πελατών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ειδικά στο χώρο των ακινήτων έχει βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους απο όλο το κόσμο να βρουν την κατοικία ή την επένδυση που έψαχναν στη Κρήτη και είναι ιδρυτικό μέλος της Τάλως Κτηματομεσιτική – Talos Properties.
Η Τάλως δημιουργήθηκε στα Χανιά προκειμένου να προστατεύσει και να βοηθήσει όλους τους υπαρκτούς και πιθανούς ιδιοκτήτες ακινήτης περιουσίας που επιθυμούν είτε να πουλήσουν, είτε να αγοράσουν στη Κρήτη. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.talosproperties.com/, Τηλ. 28210 52473, Ε mail. info@talosproperties.com